Vriens Archeo Flex |

Nieuws

Aansprakelijk werkgevers voor vrijwilligers

Vorige maand heeft de Hoge Raad een interessante uitspraak gedaan omtrent de aansprakelijkheid van werkgevers voor hun op vrijwillige basis werkende medewerkers. Vallen vrijwilligers onder dezelfde bescherming bij ongevallen als betaalde medewerkers?

Lees verder
Een halve cent en een middeleeuwse waterput op de Boldershof

Een halve cent uit de negentiende eeuw die waarschijnlijk nog is geslagen in de tijd van Koning Willem I, muurtjes van kelders uit de achttiende eeuw.

Lees verder
Veel belangstelling voor archeologische vondsten

Mijldrecht - Gedurende afgelopen drie weken zijn er tal van ontdekkingen en interessante vondsten gedaan.

 
Lees verder
'Spectaculaire' sporen ontdekt van kamp Napoleon in Austerlitz

Archeologen hebben duizenden vondsten gedaan en sporen ontdekt van het 'Franse Kamp' van Napoleon in Austerlitz, bij Zeist. De ontdekkingen zijn volgens archeoloog Peter de Boer ''zonder overdrijving spectaculair'', stelt hij in een bericht van de gemeente Zeist. 

Lees verder
Oplevende economie is een zegen voor de archeologie

De Nederlandse grond bevat nog veel schatten. In volgebouwd Nederland zijn ook dit jaar weer veel archeologische vondsten gedaan.

Lees verder
Nieuwtjes en antwoorden op veelgestelde vragen

We willen graag onze nieuwtjes en antwoorden op veelgestelde vragen met jullie delen! 

Lees verder
Kerst & Nieuwjaar

 Vriens Archeo Flex wenst u fijne feestdagen en een gelukkig 2018!

Lees verder
Bijzonder kunstwerk Domplein na meer dan tien jaar voltooid

Eén van de meest bijzondere kunstwerken in Utrecht is na meer dan tien jaar voltooid. Overal waar je het Domplein betreedt, kun je de castellummuur zien. 

Lees verder
Even voorstellen

 Sinds vorige week hebben we ondersteuning gekregen van onze stagiaire Irene, graag stelt ze zich aan jullie voor!

Lees verder
Gebouwen uit de Middeleeuwen gevonden op Smakkelaarsveld

Utrecht - Bouwmedewerkers hebben onder het Smakkelaarsveld resten van oude bebouwing gevonden. Die dateren uit de late middeleeuwen tot en met de 19de eeuw.

Lees verder
ESS weer bereikbaar

 Het heeft iets langer geduurd, maar ESS is weer bereikbaar.

Onderhoud
Wegens onderhoud is ESS vanaf vandaag (donderdag) om 16:30 uur tot en met morgen (vrijdag) 14:00 uur niet te gebruiken. 
 
Let er op dat je eventuele invoer voor die tijd goed hebt opgeslagen.
 
Lees verder
Grote archeologie prijs

De Grote Archeologie Prijs wordt voor de derde keer uitgereikt en zal op 28 oktober worden toegekend aan het project dat het beste inspeelt op het vertalen en verbeelden van archeologie richting het publiek. Welk project weet op een aansprekende, creatieve en succesvolle wijze archeologie onder de aandacht te brengen?

Lees verder
Cao Gemeenten is definitief

VNG en de vakbonden hebben de Cao Gemeenten 1 mei 2017 – 1 januari 2019 bekrachtigd. Hiermee is de cao definitief.

Lees verder
Nieuwe collega

 Sinds begin oktober hebben we versterking gekregen van onze nieuwe collega Ismah!

Lees verder
Archeologische vondsten Austerlitz 'uniek in Nederland'

De sporen en vondsten die archeologen aantreffen bij opgravingen in Austerlitz, laten zien hoe de soldaten van Napoleon er 200 jaar geleden leefden. Samen met gedetailleerde beschrijvingen uit dagboeken, moet dit een uniek stukje geschiedenis vertellen.

Lees verder
Het Atlantis van Maas en Waal

CANON OVER DE MAAS- Een Atlantis is herrezen uit Maas en Waalse klei. In de uiterwaarden van Alphen en Dreumel ligt een archeologisch luilekkerland. Resten van mammoeten, reuzenherten, neushoorns en andere ijstijddieren. Enorme hoeveelheden Romeins bouwmateriaal en wapens. Kogels in alle soorten  en maten. Grote hoeveelheden menselijke resten. Dertien scheepswrakken uit diverse tijdvakken. 

Lees verder
Museumcongres

 Vandaag zijn we aanwezig bij het museumcongres in Haarlem. Graag zien we je terug bij onze stand.

Lees verder
Grootste archeologische vindplaats van Nederland gevonden tussen Alphen en Dreumel

ALPHEN - Een groep van 18 archeologen en amateur-archeologen heeft in het zandwincomplex Over de Maas tussen Alphen en Dreumel naar eigen zeggen het grootste en rijkste vondstgebied van heel Nederland gevonden. De gravers verrichtten de opgraving als vrijwilligers in hun vrije tijd

Lees verder
Archeoloog ontdekt huisjes uit 19de eeuw in Advokaatstraat

BOOM - Tijdens graafwerken in de Advokaatstraat in Boom zijn restanten blootgelegd van enkele huisjes uit de 19de eeuw. Het was een archeoloog die de ontdekking per toeval deed

Lees verder
Hoera!

 Collega's Suk, Sanne, Nancy en Inge zijn dit jaar 10-jaar in dienst!

Lees verder
Archeologen brengen vroegere Deventer tot leven in 3D

3D-archeologen Maarten Sepers en Kim van Straten van Panoptes Heritage uit Deventer werken momenteel aan driedimensionale beelden van de Deventer Waag en de droge gracht die in vroeger tijden op de plek van het Waaggebouw liep.

Lees verder
Romeins grafveld duikt op in Udenhout

Bij opgravingen bij het nieuwbouwplan Den Bogerd-Udenhout zijn resten gevonden van een grafveld uit de Romeinse tijd. In ondiepe kuilen werden 21 crematiegraven aangetroffen.

Lees verder
Archeologen leggen in Nistelrode sporen van 45 huizen bloot

NISTELRODE - Bij opgravingen aan de zuidrand van Nistelrode zijn sporen gevonden van circa 45 verdwenen huizen. Twaalf van deze boerenpanden dateren volgens archeologen van vóór het begin van onze jaartelling.

Lees verder
Amateurs graven in het verleden van Dalfsen

Honderden amateurarcheologen zijn vanaf vandaag in Dalfsen aan het graven naar schatten en sporen van vroeger. Onder leiding van beroepsgravers nemen ze de komende maand een gebied van zo'n 3000 vierkante meter onder handen. Op de plaats van de opgravingen komt een woonwijk.

 
De amateurgravers komen uit het hele land en uit alle lagen van de bevolking. Een ding hebben ze gemeen: hun liefde voor archeologie.
Lees verder
Armbandje om pols kind gevonden in eeuwenoud Arnhems grafveld

Archeologen hebben de voorbije weken 150 skeletten blootgelegd van mensen die eeuwen geleden zijn begraven op een toenmalig kerkhof bij de Eusebiuskerk in Arnhem. De werkzaamheden hebben plaats onder grote belangstelling in het hart van de stad. De circa vijftien archeologen gaan nog drie weken door. 

Lees verder
Gouden munten gevonden uit veertiende eeuw

HEMELUM - Bij archeologische opgravingen bij het Friese Hemelum zijn twee gouden Franse munten gevonden. De munten dateren uit de veertiende eeuw en zijn een paar duizend euro per stuk waard.

Lees verder
Plan voor herbouw van ruim 2.000 jaar oude boerderij langs A73

CUIJK/ HAPS - Op bedrijventerrein Laarakker langs de A73 bij Haps moet de komende jaren een prehistorische boerderij van het type 'huis Haps' herbouwd gaan worden. In de archeologie ook wel aangeduid als Hapshuis. 

 
Lees verder
De CAO voor Uitzendkrachten nu te downloaden als App

 De ABU heeft een handige app ontwikkeld, waarmee heel gemakkelijk gezocht kan worden in de CAO voor Uitzendkrachten.

Lees verder
Archeologie in Zuid-Holland: opgraven in de stad

 Peter Stokkel, archeoloog bij de gemeente Den Haag, vertelt over stadsarcheologie en waarom dat ontzettend leuk, maar niet altijd even makkelijk is.

Lees verder
Expeditie over de Maas

Het blijft nog even spannend maar tel mee af en houd de datum en de website in de gaten! Het duurt nog maar even tot een onwaarschijnlijk en groots archeologisch avontuur zal worden verteld.

Lees verder
Waag jij de sprong? We zoeken een enthousiaste collega!

Waag jij de sprong? We zoeken een enthousiaste collega!

Vriens Groep en Vriens Archeo Flex zijn op zoek naar een nieuwe enthousiaste collega voor de functie van
Ondersteunend medewerker P&O (32-40 uur)

Lees verder
Albert Heijn wil middeleeuwse vondsten uit Huissen tentoonstellen

HUISSEN - Een tinnen bierpul met deksel, een gave kan uit het Belgische Raeren en een roestige zaag uit de Middeleeuwen. Het zijn enkele vondsten die tijdens het archeologisch onderzoek in de Langestraat in Huissen zijn gevonden. 

Lees verder
Archeologische vondst

Bij de voorbereidingen voor nieuwbouw in Laarveld zijn onlangs middeleeuwse resten gevonden van het gehucht Hushoven. De vondst overkwam een lokale amateurarcheoloog van de vereniging Peel, Maas en Kempen. De sporen geven inzicht in de volle en late middeleeuwse dorps- en stadsvorming in het gebied tussen Weert en Nederweert.

Lees verder
Eeuwenoude menselijke schedel aangetroffen in Alphen aan den Rijn

Archeologen van onderzoeksbureau RAAP hebben afgelopen week bij opgravingen bij de Maximabrug in Alphen aan den Rijn een menselijke schedel van duizenden jaren oud ontdekt. 

Lees verder
Massagraf met tientallen skeletten ontdekt in Maastricht

Bij de walmuur tussen Looiersgracht en Verwerhoek in hartje Maastricht is een graf met vijftig tot zestig skeletten aangetroffen. Een bijzondere vondst, vinden de archeologen die de beenderen blootlegden.

 
Lees verder
Leerlooierij uit Gouden Eeuw ontdekt

ENKHUIZEN - In Enkhuizen is een leerlooierij uit de Gouden Eeuw ontdekt. Archeologen stuitten op het zeventiende-eeuwse complex bij archeologisch onderzoek in een straat waar binnenkort huurwoningen worden gebouwd.

Lees verder
Eerste resultaten archeologische opgraving op Bedrijvenpark Laarakker Cuijk

Tijdens de open dag op 8 juli (11:00 – 15:00) kunnen bezoekers een kijkje nemen op deze unieke archeologische opgraving. De belangrijkste ontdekkingen voor toeschouwers worden gepresenteerd. De archeologen van Econsultancy en vrijwilligers die meewerken aan de opgraving leggen uit hoe een opgraving in zijn werk gaat en laten zien wat er tot nu toe is gevonden. In het veld worden grondsporen van een ‘Haps’-huis getoond. Ook zullen vondsten, zoals een 3000 jaar oude bijl, een vuurstenen pijlpunt en fragmenten van potten worden tentoongesteld. Naast de opgraving zullen ook demonstraties van het leven uit de prehistorie worden gegeven en worden er verhalen vertelt over het dagelijkse leven in die tijd.  Bovendien is er voor kinderen veel te doen; zoals zelf graven naar vondstmateriaal!

Lees verder
Bereikbaarheid 30 juni 2017

 In verband met ons jaarlijks teamuitje zijn wij vrijdag vanaf 12:30 uur beperkt bereikbaar. Vanaf maandag 3 juli zijn wij weer in de gelegenheid om iedereen te woord te staan

Lees verder
Tientallen skeletten in centrum Arnhem

ARNHEM - Bij graafwerkzaamheden naast de Eusebiuskerk in Arnhem zijn al 45 skeletten gevonden. En er liggen waarschijnlijk nog veel meer menselijke resten.

Lees verder
Middeleeuwse resten op plek De Ontdekkingsreis

 DOORN Het voormalige schoolterrein van basisschool de Ontdekkingsreis in Doorn is omgetoverd tot onderzoeksterrein voor archeologen. Vanwege de plannen voor de bouw van negen villa's op het terrein, moest het voorafgaand aan de bouw worden getoetst op archeologische waarde. Met succes, want bij dit onderzoek zijn resten aangetroffen uit de late middeleeuwen: de 13e tot 15e eeuw. Inmiddels ronden de archeologen hun onderzoek af en hopen ze einde deze week alles klaar te hebben.

Lees verder
Archeologisch onderzoek toont aan: Ootmarsum werd in 1200 al bewoond

 OOTMARSUM - Ootmarsum werd zeker al rond 1200 bewoond. Dat heeft archeologisch onderzoek in de oude binnenstad aan het licht gebracht.

Lees verder
Landmeten cursus

 De Landmeten cursus staat gepland op 28 september 2017.

Lees verder
Opgravingen rond de Grote Kerk Den Haag

 Onlangs is men begonnen met de herinrichting van de openbare ruimte rond de Grote kerk in Den Haag.

Lees verder
Nationale Hitteplan

Het Nationaal Hitteplan is momenteel van kracht. Hierbij enkele tips voor medewerkers die buiten aan het werk zijn.

Lees verder
Register nummer

Ben je al in het bezit van een register nummer van het Actorregister Archeologie? Geef het aan ons door! Dit mag telefonisch of via de e-mail

Lees verder
Archeologische vondsten Domplein teruggevonden

De afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht heeft onlangs op miraculeuze wijze een aantal oude stukjes beeldhouwwerk teruggevonden, die behoren tot de opgravingen op het Domplein in 1935.

Lees verder
Grafveld uit vroege middeleeuwen blootgelegd in Veldhoven

VELDHOVEN - Op de plek waar de komende jaren de Veldhovense woonwijk Huysackers ontstaat, is een grafveld uit de vroege middeleeuwen gevonden.

Lees verder
Zuiderzeemuseum

 Vorige week brachten wij een bezoek aan twee erfgoedtalenten die werkzaam zijn in een kansplaats binnen het Zuiderzeemuseum. 

Lees verder
Archeologisch paradijs in de Vlampijpstraat: miljoenen bodemschatten in 5.300 dozen

Geteld heeft Mirella de Jong de stukjes bodemschatten uit de Utrechtse grond nog nooit, maar het aantal moet in de miljoenen lopen. Stukjes aardewerk, zwaarden, skeletten, munten en nog veel meer. Opgeborgen in 5.300 dozen. De Jong weet het op waarde te schatten. Ze is dan ook depotbeheerder van het archeologisch archief van de provincie Utrecht aan de Vlampijpstraat: het provinciaal depot voor bodemvondsten.

Lees verder
Dit is een kasteel, geen crossbaan

ZAAMSLAG - Als het zou mogen, zou je er heerlijk kunnen crossen. Maar de crossfiets is verboden op de Torenberg in Zaamslag. Het is een archeologisch monument en dat zou iedereen moeten weten, vindt Richard Lensen.

Lees verder
Archeologen hebben veel historie gevonden in het centrum Arnhem

Eerder werd al onder Rozet en het Bartok veel historisch materiaal gevonden, maar ook in de Helstraat en onder het Kerkplein lag veel van onze Arnhemse voorgangers onder de grond. Vooral de Helstraat was een spannende locatie, omdat daar de Minnebroedersklooster waarschijnlijk heeft gestaan. 

Lees verder
Haps 'veelbelovend' voor archeologen

HAPS - De verwachtingen zijn hooggespannen onder archeologen. Wat gaat er het komende halfjaar gevonden worden bij de grootschalige opgravingen in de Hapse bodem?

Lees verder
Skeletten geven geheimen prijs

Onze Rotterdamse voorouders hebben hun sporen nagelaten in de stad. Letterlijk, want de archeologen van het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) hebben door de jaren heen heel wat resten van oer-stedelingen uit de bodem opgediept. ,,Een schat aan onderzoeksmateriaal.''

Lees verder
Registratie van actoren

Vanaf 1 juli 2016 kunnen personen die als KNA-actor werkzaam zijn zich laten inschrijven in het Actorregister Archeologie. De registratie van personen die werken als KNA-actor is verplicht gesteld door het CCvD Archeologie. De registratie geldt voor zowel de volgens de Erfgoedwet verplichte KNA-protocollen, als voor de protocollen waarvoor het halen van een certificaat vrijwillig is. Net als bij het certificeren geldt ook voor het registeren een overgangstermijn tot 1 juli 2017!

Lees verder
Intern nieuwtje (1)

Hoera Suk 10 jaar in dienst, gefeliciteerd!

 

Lees verder
Intern nieuwtje (2)

Rosa gaat ons team verlaten om een nieuwe uitdaging aan te gaan. We wensen haar veel succes toe!

Lees verder
Archeologische vondst in Arnhemse wijk Sint Marten

ARNHEM - Bij graafwerkzaamheden in verband met de aanleg van een nieuwe riolering in de Arnhemse wijken Sint Marten en Klarendal is een oude kelder gevonden die waarschijnlijk hoort bij een nog bestaand wit gebouw. Archeoloog Marcel Botermans spreekt van een bijzondere vondst.

Lees verder
Loopgraven blootgelegd in Groenlo

GROENLO – Archeologen hebben deze week opgraving gedaan op de hoek Lieveldestraat en Lichtenvoordseweg. Daarbij hebben ze loopgraven uit de tachtigjarige oorlog blootgelegd.

Lees verder
Zeven oude kanonskogels gevonden bij opgravingen in Zutphen

Medewerkers van de gemeentelijke afdeling archeologie in Zutphen hebben meerdere oude kanonskogels gevonden bij opgravingen in de binnenstad. De kogels zijn deze week gevonden nabij de nieuwe onderdoorgang Kostverloren.

Lees verder
Eerste 'schatjes' na maandenlang graven in gigantische zandbak Veldhoven
VELDHOVEN - In de gigantische zandbak die straks Huysackers wordt, zijn archeologen al maandenlang aan het graven. Huysackers maakt deel uit van de Veldhovense uitbreidingswijk Zilverackers.
Lees verder
Resten drieduizend jaar oud urnenveld gevonden in Heeze

HEEZE – Bij opgravingen in Heeze zijn restanten van een waarschijnlijk drieduizend jaar oud urnenveld gevonden. De overblijfselen van de urnen, met zelfs koolfragmenten

Lees verder
Voorwerpen uit Romeinse tijd gevonden bij opgravingen in Tiel

Bij opgravingen op een bedrijvenpark in Tiel zijn veel - en volgens de archeologen zeer opmerkelijke - voorwerpen uit de Romeinse tijd gevonden. Zo zijn er 2.500 bronzen voorwerpen opgegraven, waaronder een voor ons land opmerkelijke, rijk versierde zalfpot (balsarium, foto). 

Ook is er een beeld van de god Jupiter gevonden.
Lees verder
8 april Open dag archeologische opgraving Bedrijvenpark Medel

Altijd al willen weten wat archeologen doen? Oog in oog staan met echte Romeinen? Ontdekken wat er in een grafheuvel zit? Dit en nog veel meer is er te doen en te bekijken op de open dag van de archeologische opgraving op Bedrijvenpark Medel op zaterdag 8 april van 11 tot 16 uur. Voor alle leeftijden is er wat te beleven.

Lees verder
VCA-diploma steeds belangrijker bij opdrachtgevers!!!

Steeds meer van onze (grote) opdrachtgevers (waaronder BAAC en Antea; beide VCA-gecertificeerd) vragen een VCA-diploma om te kunnen werken op veldprojecten.

Lees verder
Het verhaal over de opgraving van Swifterbanters in Nieuwegein

Een enorme tent, intrigerende witte zakken en archeologen in plastic schorten: een onalledaags schouwspel langs de A27 in Nieuwegein. Het draait hier om een bigbag-opgraving van een bijzondere archeologische vindplaats uit de steentijd.

Lees verder
Tweehonderd skeletten geven hun geheimen prijs bij opgravingen

POPERINGE - Archeologen graven in het centrum van Poperinge maar liefst 200 skeletten op uit twee oude kerkhoven, bij de Sint-Bertinuskerk en de Sint-Janskerk. “De opgraving van zoveel skeletten uit de middeleeuwen is uniek in de Westhoek.”

Lees verder
Bijzondere vondst in Dieren

 DIEREN - Bij de archeologische opgraving ten noorden van de N348 nabij Dieren zijn 50 graven ontdekt. Waarschijnlijk stammen ze uit de IJzertijd.

Lees verder
Ervaar zelf de opgraving op het Kerkplein in Arnhem

Deze maand is de opgraving aan het Kerkplein in Arnhem gestart. Tijdens verschillende publieksactiviteiten kan jong en oud zelf meekijken bij de opgraving, vondsten bekijken en meehelpen met het bestuderen ervan. Vanuit de rode Archeologie Kiosk op het Kerkplein zijn de ArcheoHotspots aanwezig en kan het publiek deelnemen aan allerlei activiteiten. De kiosk staat er gedurende de hele opgraving, die naar verwachting tot half februari duurt.

 
 
Lees verder
Archeologen op zoek naar oude stadsmuur van Oldenzaal

OLDENZAAL - Archeologen zijn sinds maandagmorgen aan het werk in de Vestingstraat bij winkelcentrum In den Vijfhoek. Ze zijn op zoek naar restanten van de oude Oldenzaalse stadsmuur.

Lees verder
Lichting derde steentijdgraf vandaag plaatsgevonden

Maandagmiddag 30 januari jl. hebben de archeologen in Het Klooster in Nieuwegein een derde  steeentijdgraf gelicht. Deze opgraving is een mijlpaal voor de Nieuwegeinse geschiedenis want het gaat om een gaaf skelet. Het graf, met daarin een man van 6000 jaar geleden, zal naar Leiden vervoerd worden voor nader onderzoek.

Lees verder
Feestelijke ontvangst eerste vondst archeologische opgraving Medel

Het Flipje en Streekmuseum Tiel staat dit hele jaar in het teken van de archeologie. Om dit jaar feestelijk in te luiden, laat het museum als eerste een benen fluitje zien dat is gevonden bij de opgravingen in Medel, Tiel. Later in het jaar zullen er meerdere opmerkelijke vondsten te zien zijn in het museum.

 
Lees verder
2e kaartje gratis voor Huis van Hilde

2e kaartje gratis voor Huis van Hilde (aan de achterzijde van station Castricum)

Ontdek alles over het werk van een Archeoloog
Lees verder
Verlof 2017

 De verlofuren voor 2017 zijn zichtbaar in ESS.

Lees verder
Eeuwenoude kelder gevonden onder woning Oude Boteringestraat

 Onder een woonhuis in de Oude Boteringestraat is afgelopen week een 17de-eeuwse kelder gevonden door archeologen.

 
Lees verder
Nieuwegein heeft er in één keer 6000 jaar geschiedenis bij

In de kleigrond van Het Klooster in Nieuwegein zijn 6000 jaar oude resten van de Swifterbantcultuur gevonden, zoals twee skeletten, een sieraad en een stuk maalsteen.

Lees verder
Lezing: Een Archeoloog vertelt

Geïnteresseerden kunnen vanaf 9 januari de archeologische opgraving aan het Kerkplein in Arnhem van uitzonderlijk dichtbij meemaken. Vanaf een speciale Archeologie Kiosk, een voor de gelegenheid omgebouwde rode scheepscontainer op het plein wordt het publiek uitgenodigd een kijkje te nemen om de opgraving te volgen. Daarnaast worden er rondom de opgraving een aantal publieksactiviteiten georganiseerd. Zolang de opgraving duurt zal een stadsarcheoloog ter plekke vanuit de Archeologie Kiosk regelmatig lezingen/toelichting geven over de voortgang van het onderzoek. Deze lezingen zijn ook via een livestream op internet te volgen. 

Lees verder
Romeinse Kralenketting

De Amersfoortse stadsarcheologen doen voortdurend leuke vondsten. Inmiddels beschikken ze over een hele verzameling voorwerpen waar vaak de mooiste, gekste en spannendste verhalen aan vast zitten. Verhalen die niet verloren mogen gaan. Om méér mensen hiervan te laten meegenieten, wordt iedere maand een bijzondere, grappige of actuele vondst uitgekozen tot 'Vondst van de Maand'. Het voorwerp krijgt een aparte plek in de expositie en het bijbehorende verhaal wordt door de medewerkers van het Centrum voor Archeologie verteld.

Lees verder
Onderzoek levert oude waterput achter De Koppelpaarden op

OOSTERHOUT - Archeologisch onderzoek van het gebied achter het voormalige café De Koppelpaarden aan de Veerseweg in Oosterhout heeft een oude waterput en enkele voorwerpen, vermoedelijk uit de ijzertijd, opgeleverd.

Lees verder
Openstaande vacatures

Er zijn weer volop vacatures binnengekomen voor 2017!

Lees verder
Gymnasiumdag Lingecollege bij opgraving Medel Tiel

TIEL  Scholieren bezochten op 25 november de archeologische opgraving op Medel.  Het RSG Lingecollege, locatie Heiligestraat organiseerde voor Gymnasiumleerlingen een ‘Gymnasiumdag’. Op deze dag volgen de leerlingen workshops met oa een rondleiding op de opgravingslocatie Medel. De tweede helft van de workshop was bij BATO, om daar de  vondsten te wassen en de gegevens uit te werken.

Lees verder
Update ervaring van kandidaten

Graag blijven wij op de hoogte van de ontwikkelingen van kandidaten, geef updates aan ons door!

Lees verder
ESS is weer bereikbaar!
Bereikbaarheid 25 november 2016

 Vandaag is het zover, wij gaan verhuizen!

Lees verder
Sneak preview


Lees verder
Stand van zaken Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties

Op 1 mei 2016 is de VAR afgeschaft en is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) ingegaan. De DBA zou de balans tussen opdrachtgever en opdrachtnemer moeten herstellen. Opdrachtgevers hadden tot 1 mei 2017 de tijd om de wet te implementeren. Uit de praktijk blijkt nu dat de wet onbedoelde en ongewenste neveneffecten op de arbeidsmarkt met zich meebrengt.

Lees verder
Gemeente Delft - Molenslag

In 2014 zijn in opdracht van de provincie Zuid-Holland natuurherstelwerkzaamheden in het kader van Natura 2000 uitgevoerd op het terrein van de voormalige camping De Molenslag. Tijdens de natuurherstel-werkzaamheden werden archeologische waarden ontdekt. Een deel van die archeologische sporen en vondsten is in 2014 en 2015 gedocumenteerd, waarbij de archeologie zo veel mogelijk in de bodem werd bewaard.
Enkele archeologen hebben vanuit Vriens Archeo Flex meegeholpen aan dit bijzondere project.

Lees verder
Bouw-update (3)

 Wauw! De stalen kozijnen en de eerste meubels zijn vandaag geleverd, nog één week tot de verhuizing.


Lees verder
Bouw-update (2)

 Sinds vorige week is het pand voorzien banners en belettering op de ramen. Ook de keuken is klaar voor gebruik!

Lees verder
Bouw-update (1)

Bijgaand wat foto's van de werkzaamheden die afgelopen weken zijn uitgevoerd. De komende weken staat in teken van de finishing touch, de verhuizing komt steeds dichterbij!

Lees verder
Verhuisbericht

Vanaf december 2016 zijn wij te vinden in een ander pand in Moergestel!

Lees verder
Leuk beeldmateriaal opgraving in Delft

Vanaf minuut 3.15 verslag over de opgraving Monster Molenslag waar de Gemeente Delft met medewerkers van Vriens Archeo Flex aan de slag is. http://bit.ly/2fuXUJk

Lees verder
Nieuwe middeleeuwse sporen bij opgraving Kasteelplein (Breda)

 Op het Kasteelplein is tijdens graafwerkzaamheden een middeleeuws gemetseld riool tevoorschijn.

Lees verder
Opening Archeohotspot Arnhem

 Op vrijdag 7 oktober jl. waren wij bij de opening van de ArcheoHotspot van Arnhem in Erfgoedcentrum Rozet. 

Lees verder
Opgravingen in Loonsche Land binnenkort afgerond

LOON OP ZAND - Het archeologisch onderzoek in het Loonsche Land wordt binnenkort afgerond. Op het terrein bouwt de Efteling hard aan haar tweede vakantiepark. „Het stuk onder het tijdelijke parkeerterrein moeten we nog doen”, meldt archeoloog Annemarie Kooi.

Lees verder
Personeelsuitje 2016

 Wat 'n teamwork! Op tijd ontsnapt uit de escape room met nog 1.04 minuten op de klok....

Lees verder
Archeologen vinden in Leuven restanten van 17e eeuwse Begijnhofkerk en infirmerie

Archeologen van het Studiebureau Archeologie hebben bij opgravingen op de voormalige bottelarijsite van Stella Artois aan de Sluisstraat restanten gevonden van de 17e-eeuwse Sint-Catharinakerk en infirmerie die beiden tot het Klein Begijnhof behoorden.

Voorts werden verschillende skeletten, onder meer van begijnen, aangetroffen en ander archeologisch materiaal, zoals glas en aardewerk.
Lees verder
Nationale Archeologiedagen (14-15-16 oktober)
Veel van ons verre verleden ligt verrassend dichtbij. Onder onze voeten. In de bodem. De Nationale Archeologiedagen brengen dat verleden tot leven. Een unieke gelegenheid om te zien wat er in de bodem zit en zat.
Lees verder
Romeins aardewerk gevonden bij opgravingen Oostvlietpolder

In de Oostvlietpolder bij Leiden zijn deze week archeologische opgravingen gedaan. Er zijn sporen en vondsten opgegraven die wijzen op een nederzetting uit de Romeinse tijd. Er is veel Romeins aardewerk gevonden, waaronder een aantal bijna complete potten.

Lees verder
Reuvensdagen

 De Reuvensdagen 2016 vinden plaats op donderdag 3 en vrijdag 4 november in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. 

Lees verder
Centrum voor Archeologie open tijdens Monumentendag

Het Centrum voor Archeologie van de Gemeente Amersfoort doet ook in 2016 weer mee aan Open Monumentendag.

Lees verder
Gezocht: Belgisch archeologisch personeel

We zijn nog steeds op zoek naar kandidaten om ons kandidatenbestand uit te breiden en om de toenemende vraag van verschillende opdrachtgevers in België voor de inzet van (flexibel) personeel te kunnen blijven vervullen.

Lees verder
Urnen uit bronstijd gevonden in Zutphen

In het middeleeuwse stadsdeel Polsbroek in Zutphen zijn enkele urnen uit de bronstijd (1200 - 1100 voor Christus) opgegraven. Volgens de gemeentelijke archeologen vormen de urnen het bewijs dat Zutphen al in de prehistorie werd bewoond. 

Daarvan waren nooit eerder resten gevonden, zegt gemeentearcheoloog Michel Groothedde.
Lees verder
Verschillende ontdekkingen bij opgraving Amersfoort

De medewerkers van de Archeologische Dienst doen verschillende ontdekkingen tijdens de opgravingen in het centrum van Amersfoort. In de voormalige Buurttuin tussen de Valkestraat en de Stovestraat begint binnenkort de bouw van appartamenten, maar de archeologische dienst heeft eerst tien weken gekregen om het terrein te onderzoeken.

Lees verder
Zaterdag 16 juli open dag opgravingen Sportlaan Ede

Archeologen van bureau RAAP zetten hun zoektocht voort naar oude sporen van bewoning aan de Sportlaan. Op maandag 27 juni zijn de opgravingen gestart en ze duren ongeveer 4-5 weken. Er is de afgelopen jaren al eerder onderzoek op het terrein verricht, maar er komen nog steeds bijzondere vondsten naar boven… 

Lees verder
Lezing "Tussen Romeinen en Noormannen" 5 juli in Montfoort

 Archeoloog Herre Wynia geeft een lezing over verrassende resultaten van recent archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn en onder het Domplein.

Lees verder
Piepkleine opgraving vaak verrassend

Piepkleine archeologische opgravingen, op stukken grond van nog geen 50 vierkante meter, zijn sinds 2014 wettelijk niet meer verplicht. Maar ze zorgen in Nijmegen, de oudste stad van het land, regelmatig voor verrassingen.

Lees verder
Opnieuw archeologische opgravingen Sportlaan

Aan de Sportlaan in Ede begint de waarschijnlijk laatste fase van archeologische opgravingen. De start is maandag 27 juni en het opgraven duurt ongeveer vier weken. Eerder zijn op het voormalige sportpark Oranje opgravingen gedaan. Dat was in 2014 en 2015. Daarbij zijn waardevolle restanten gevonden. Met de komende opgravingen in het westelijk deel van het gebied hopen de archeologen waterputten uit de IJzertijd en boerderijen uit de Late Middeleeuwen (13e tot 16e eeuw) aan te treffen.

Lees verder
Middeleeuwse toren en muren gevonden bij Bemuurde Weerd

Utrechtse archeologen hebben opgravingen gedaan van de vroegere voorstad Bemuurde Weerd. Op de hoek van de Westerdijk en de Zijdebalenstraat, waar momenteel in opdracht van Hurks en Wijnen de nieuwe woonwijk Zijdebalen wordt gerealiseerd, werden restanten gevonden van onder andere een grote verdedigingstoren uit de dertiende eeuw.

Lees verder
Tweede Romeinse muur opgegraven bij de Valkhofheuvel

Bij de opgraving onder aan de Valkhofheuvel is een tweede muur uit de Romeinse tijd blootgelegd. Archeologen van de gemeente Nijmegen zijn binnen de ‘Lange Baan’ gestuit op een massieve fundering. Mogelijk is dit een onderdeel van een haven of gebouw aan een haven uit de Romeinse tijd. De muur is straks te zien in het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei.

 
Lees verder
Haagse 3D visualisaties maken opgravingen bijna tastbaar

 De gemeente Den Haag is gestart met het maken van 3D reconstructies om opgravingen te visualiseren.

Lees verder
Archeologe verwerkt vondsten in kinderboeken

Utrecht - Dagenlang zoeken in de grond naar voorwerpen die mensen vroeger hebben gebruikt. Dat is Linda Dielemans (werkzaam via Vriens Archeo Flex bij de gemeente Utrecht) op het lijf geschreven. Ze heeft er de boeken ‘Zomerwoud’ en ‘Geestenkrijger’ over geschreven, want als de archeologe niet op zoek is naar oudheden wil ze haar enthousiasme voor de geschiedenis graag overbrengen op kinderen.

In een keet aan de Eykmanlaan treffen we Linda Dielemans. Voor haar zit de dag er net op. Net op tijd, want de regen komt met bakken uit de lucht. Heel erg vindt de archeologe het niet, hoewel de zon ook wel fijn is. Voordat er op het terrein gebouwd gaat worden, spitten Dielemans en haar collega de grond door. De hele dag door zoeken ze naar schatten van vroeger, heel vroeger. Op deze plek zitten sporen uit de prehistorie. Waar ze naar zoekt? In ieder geval geen dinosauriërs of goud. “Een vuurstenen pijlpuntje, bijl of misschien iets van brons. Meer zullen we niet vinden, maar daar zou ik al heel blij van worden”, vertelt ze enthousiast.

 

Lees verder
De Amstel: een archeologische schatkamer

Op elke Amsterdamse straathoek herinnert een grachtenpand je aan de geschiedenis van onze hoofdstad. Hoe ver kunnen we eigenlijk terug in de tijd om de stad te onderzoeken? Of eigenlijk: hoe diep? Nou, wat dacht je van een metertje of vijfentwintig?

Lees verder
1 juni: Dubbellezing door archeoloog Jan Roymans

Bent u geïnteresseerd in erfgoed? Kom dan op woensdagavond 1 juni naar het Erfgoedhuis Eindhoven. Daar geeft archeoloog Jan Roymans twee lezingen. Hij start met een lezing over het archeologisch onderzoek van de Zuid-Nederlandse rivier- en beekdalen. Na de pauze gaat het over een nieuw ontdekt legerkamp uit de tijd van de Belgische opstand.

Lees verder
Museumvakdagen 2016: 1e impressie

Wij zijn dinsdag 24 mei en woensdag 25 mei 2016 aanwezig bij de Museumvakdagen!

Hierbij een korte (eerste) impressie.
Lees verder
In de praktijk: samenwerking creëert kansen voor erfgoedtalenten
Musea en erfgoedorganisaties worstelen met de modernisering, verjonging en flexibilisering van hun personeelsbestand. Instroomkansen voor jonge talenten zijn er nauwelijks, waardoor zij zonder ervaring in een vicieuze cirkel belanden. Toch zijn er wel mogelijkheden, toont het samenwerkingsverband Erfgoedtalent. Door talenten eerst ‘veilig’ en ‘eenvoudig grijpbaar’ te detacheren, kunnen zij doorstromen.
Lees verder
Schildpaddensoep uit 1860 gevonden in Delft

Even hoopten de bouwvakkers dat ze goud in handen hadden, maar wat onder de grond in de Phoenixstraat werd gevonden, bleek een oud conservenblikje met een messing wikkel.

Lees verder
Grote nederzetting bronstijd op Park 15 bij Oosterhout

OOSTERHOUT - Op logistiek bedrijventerrein Park 15 bij Oosterhout hebben archeologen resten van 15 boerderijen gevonden uit ongeveer 1.500 voor Christus (bronstijd). Volgens projectleider Cristian van der Linde van bureau Baac gaat het om "een van de grootste nederzettingen uit die tijd in het rivierengebied en tevens een van de grotere in Nederland." Baac staat voor Bouwhistorie, Archeologie, Architectuurhistorie en Cultuurhistorie.

 
Lees verder
Cursus Landmeten (19-5-2016)

 Op 19 mei a.s. organiseert Vriens Archeo Flex de cursus Landmeten.

Lees verder
Archeologisch onderzoek Ooijen-Wanssum

De afgelopen weken is op de locaties van de toekomstige hoogwatergeulen van Ooijen en Wanssum archeologisch onderzoek uitgevoerd.

 
Lees verder
Archeologen vinden bijzondere zegelstempel in Groessen

DUIVEN/ GROESSEN - Het is zeer wel mogelijk dat Groessen tot in de late middeleeuwen lage adel had wonen op een stuk grond dat nu in Duiven ligt. Dit stelt Sander Diependaal, archeoloog bij het bureau Econsultancy.

 
Lees verder
Slot 't Groenhuijske in Berlicum in kaart gebracht tijdens opgravingen

BERLICUM – Mensen begonnen rond 1610 massaal te roken. Elke opgraving in die periode levert massaal aarden pijpjes op. Des te opvallender dus dat er bij ’t Groenhuiske tussen Nijvelaar en Berlicum niet één is gevonden.

Lees verder
Advies: Verder archeologisch onderzoek kasteel Out-Herlaer

SINT-MICHIELSGESTEL - Een archeologisch vervolgonderzoek van kasteel Out-Herlaer zou wenselijk zijn. Met die raad stapt archeologisch adviesbureau BAAC uit Den Bosch binnenkort naar de provincie Noord-Brabant, eigenaar van Out-Herlaer. "Ja, wij zullen dat adviseren”, beaamt Sjaak Mooren, archeoloog bij BAAC en betrokken bij de archeologische waarneming die in maart is uitgevoerd.

Lees verder
Artikel: Graven in de Geschiedenis

Archeologie is hip en gaat niet langer gebukt onder een stoffig imago. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ziet niet alleen meer archeologen, maar ook meer amateurs die de grond doorspitten. De presentatie van twee graven van steenrijke mensen uit de Merovingische tijd, trok gisteren in Dalfsen talloze bezoekers. 

Lees verder
Opgravingen De Bastei in volle gang (video)

 De Stratemakerstoren aan de Waalkade wordt verbouwd tot natuur en cultuurhistorisch centrum De Bastei. 

Lees verder
Vechten om Eindhoven tijdens de Tachtigjarige Oorlog

Archeologische vondsten uit de Tachtigjarige Oorlog worden in april  tentoongesteld in het Erfgoedhuis (Gasfabriek 2, maandag t/m donderdag geopend van 10.00-16.00 uur - entree gratis).

Lees verder
Belangrijk! Beperkte bereikbaarheid ESS (8 april a.s.)

 Op vrijdag 8 april a.s. vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ESS.

Lees verder
Stem op je favoriete museum en win een reis naar New-York!

Jaarlijks reiken het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging, de BankGiro Loterij Museumprijs uit. Het museum dat uitblinkt in de categorie van dat jaar krijgt een bedrag van 100.000 euro. 

Lees verder
Rondleidingen opgraving muren De Bastei

Mensen die graag meer willen weten van de opgravingen bij het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei kunnen hier terecht voor twee rondleidingen in april. Nu de lente is aangebroken wordt er hier weer verder gewerkt.

Lees verder
Archeologen graven in geheugen van oud Ermelo

Met man en macht hebben de onderzoekers van Econsultancy de afgelopen dagen de bouwgrond op de plaats van de Witte Herbergh aan de Putterweg onderzocht. Laagje voor laagje werd de grond afgeschraapt en werden sporen met gps coördinaten vastgelegd.

Lees verder
Duizenden historische vondsten in kunstwerk Noord/Zuidlijn

Bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn hebben archeologen ruim 700.000 objecten verzameld. Met een deel daarvan wordt nu een kunstinstallatie gebouwd voor Station Rokin.

Lees verder
Nieuwe collega

 Graag stelt onze nieuwe collega, Susan van Mensvoort, zich kort aan je voor!

Lees verder
Waardevolle vondsten op het Domplein

 Drie filmpjes over waardevolle vondsten op het Domplein

Lees verder
Informatiebijeenkomst Saxion Hogeschool

Vandaag zijn onze collega’s Nancy en Susan aanwezig geweest op de informatiebijeenkomst over toekomstmogelijkheden voor studenten van de opleiding Archeologie van Saxion Hogeschool.

Lees verder
Petitie: "Wie wat bewaart"

Teken voor goed archeologisch onderzoek

Lees verder
Heksenkruik ´Vondst van de maand´ bij Centrum voor Archeologie

AMERSFOORT De Amersfoortse stadsarcheologen doen naar eigen zeggen voortdurend leuke vondsten. Inmiddels beschikken ze over een hele verzameling voorwerpen waar vaak de mooiste, gekste en spannendste verhalen aan vast zitten. Om méér mensen hiervan te laten meegenieten, wordt iedere maand een bijzondere, grappige of actuele vondst uitgekozen tot 'Vondst van de Maand'. Het voorwerp krijgt een aparte plek in de expositie en het bijbehorende verhaal wordt door de medewerkers van het Centrum voor Archeologie verteld. De vondst van de Maand maart is een zogenaamde ´heksenkruik´.

Lees verder
Archeologische vondst Rijnsburg veroorzaakt opwinding: 'Zo'n complete nederzetting is zeldzaam'

RIJNSBURG - Opwinding bij archeologen. Ze zijn aan de Trappenberglaan in Rijnsburg bezig met opgravingen van de resten van een nederzetting. 'Zo'n complete nederzetting is zeldzaam', reageert een archeoloog.

Lees verder
Archeologen graven naar zeventiende eeuwse huisjes

Archeologen zijn afgelopen maandag van het bureau IDDS Archeologie begonnen aan een opgraving bij ‘t Huis op de Waard aan de Kaarsenmakersstraat in Leiden.

 
Lees verder
Vacature medewerker P&O/ intercedent voor ons kantoor in Moergestel

 Voor extra ondersteuning op ons kantoor in Moergestel zijn wij op zoek naar een ondersteunend medewerker P&O / intercedent.

Lees verder
Centrum voor Archeologie start Vondst van de Maand

AMERSFOORT De Amersfoortse stadsarcheologen doen volgens de gemeente voortdurend leuke vondsten. Inmiddels beschikken ze over een hele verzameling voorwerpen waar vaak de mooiste, gekste en spannendste verhalen aan vast zitten. 'Verhalen die niet verloren mogen gaan'.

Lees verder
Onderzoek naar ‘verborgen’ amfitheater in Nijmegen

NIJMEGEN - Onderzoekers gaan voor het eerst het amfitheater uitgraven dat 30 jaar geleden werd ontdekt in Nijmegen-Oost. Zij hopen zo meer te weten te komen over deze unieke vondst. Het theater is het enige bekende Romeinse amfitheater in Nederland.

Lees verder
Archeologen ontdekken historische woning en potten in Dwingeloo

DWINGELOO – De afgelopen week zijn interessante archeologische vondsten gedaan in Dwingeloo. Op de locatie waar eerder de brandweerkazerne stond heeft een archeologisch team sporen van bewoning gevonden in de late bronstijd en vroege ijzertijd.

Lees verder
Bereikbaarheid kantoor

 Bereikbaarheid van ons kantoor tijdens de feestdagen.

Lees verder
Reuvensdagen 2015

 De 45ste editie van de Reuvensdagen is in Zwolle van start gegaan. 

Lees verder
Zorgverzekering

Kies de zorgverzekering die bij je past

Jouw gezondheid vinden wij belangrijk. Daarom hebben Vriens Archeo Flex B.V. en Zilveren Kruis goede afspraken gemaakt over de zorgverzekering. Zo kunnen we jou én je gezin een goede zorgverzekering bieden met 7,5% korting op de basisverzekering en 15% korting op de aanvullende verzekeringen.
Lees verder
Reuvensdagen 2015

De Reuvensdagen komen er weer aan! Wij hebben er veel zin in! Zien we jullie nog bij onze stand?

Lees verder
Archeologen leggen graven uit de Romeinse tijd bloot

ZWEVEGEM - De intercommunale Leiedal is volop bezig met de realisatie van de 'Losschaert', een nieuwe site waar wonen en werken harmonieus met elkaar moeten samen vloeien. Bij het archeologisch vooronderzoek eind 2014 kwamen belangrijke sporen en vondsten aan het licht, onder meer uit de Romeinse tijd. Op basis van deze resultaten besliste de Vlaamse overheid dat verder onderzoek nodig was.

Lees verder
Opgraving Voorburcht van het Kasteel van Ravenstein

RAVENSTEIN - Resten van 600 jaar bebouwing zijn ontdekt bij de opgraving op het terrein van de voorburcht van het Kasteel van Ravenstein. Op 12 november geeft René van der Mark van onderzoeksbureau BAAC een lezing over deze opgraving. Na afloop van de lezing zal het rapport worden gepresenteerd. De lezing begint om 19.30 uur in het Raadhuis in Ravenstein.

Lees verder
Opgravingen uit steentijd op voormalig korfbalveld
Huizenbezitters in en rondom de Staringlaan in Soest moeten niet de illusie hebben dat zij de eerste bewoners op die plek zijn. Achtduizend jaar geleden leefden er al mensen, stelt archeoloog Leo Tebbens.
 
Lees verder
31 oktober Open Dag Project Soest Staringlaan

Via Vriens Archeo Flex werken momenteel een aantal medewerkers op het project Soest Staringlaan voor BAAC BV.
Op zaterdag 31 oktober a.s. is er een Open Dag. 

 

 

Lees verder
Tijdtrap in Markthal wint Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie 2015

Stichting Archeologie & Publiek (SAP) reikt dit jaar voor de tweede keer de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie uit. De prijs wordt georganiseerd in samenwerking met de Maand van de Geschiedenis en is mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

Lees verder
Unieke toren Nijmegen veel groter dan gedacht
Het historische rijksmonument De Stratemakerstoren in Nijmegen is veel groter geweest dan tot nu toe werd gedacht. Bij graafwerkzaamheden zijn de achtermuren van het oorspronkelijke bouwwerk uit de zestiende eeuw gevonden. Ook is aansluitend op de monumentale stadsmuur een lange, gemetselde muur gevonden die mogelijk uit de Romeinse tijd stamt, maakte de gemeente vrijdag bekend.
Lees verder
Eerste editie Nationale Archeologiedagen trekt ruim 23.000 bezoekers

De eerste editie van de Nationale Archeologiedagen, die afgelopen weekend gehouden werd in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, was een groot succes. 

Lees verder
Archeologen vinden sieraden uit Bronstijd

Archeologen hebben in Noord-Holland vijftien bronzen voorwerpen van ongeveer 2800 jaar oud gevonden. Onderzoekers ontdekten de mantelspelden, arm- of enkelbanden en ringen in een sloot bij provinciale weg N23. 

 
Lees verder
Archeologisch onderzoek op buitenplaats Leeuwensteijn

Bij Leidsche Rijn in Utrecht, hebben archeologen in de afgelopen weken op de parkeerplaats van voormalig muziekcentrum Vredenburg Leidsche Rijn de fundamenten blootgelegd van een bijgebouw van buitenplaats Leeuwensteijn. 

Lees verder
Lezing: Veldhoven in de Romeinse tijd

 VELDHOVEN - Martijn Bink vertelt zondag 11 oktober om 14.00 uur in Museum 't Oude Slot in Veldhoven over Veldhoven in de Romeinse tijd.

Lees verder
Eerste Nationale Archeologiedagen

Op 16, 17 en 18 oktober vinden voor het eerst de ‘Nationale Archeologiedagen’ plaats. Meer dan zestig organisaties en drie provincies laten zien wat er allemaal onder onze voeten verborgen ligt en bezoekers krijgen een inkijkje in hoe archeologen te werk gaan en wat er zoal gevonden wordt.

Lees verder
Opnieuw Romeinse dakpannen gevonden

 Op het toekomstige terrein van de Rotterdamsebaan zijn veel Romeinse dakpannen gevonden. En dat kan iets bijzonders betekenen.

Lees verder
Weer archeologische vondsten aangetroffen op Kloosterpark in Valkenswaard

 VALKENSWAARD - Bij archeologische opgravingen ten zuiden van de Luikerweg/Markt in Valkenswaard zijn onlangs bijzondere vondsten gedaan.

Lees verder
Persbericht Erfgoedtalent "de eerste dertien talenten geplaatst"

De eerste 13 talenten zijn geplaatst bij prachtige kansplaatsen in erfgoedinstellingen in Nederland. SCHUNCK*, Allard Pierson Museum, BiblioPlus, LCM, RCE, izi.TRAVEL, Huis voor de Kunsten Limburg, Museon, Museum Martena en het Bonnefantenmuseum zijn plekken waar jonge mensen op dit moment kansen krijgen hun dromen te verwezenlijken.

Lees verder
Projecten in Zwolle en Deventer krijgen Zilveren Anjer van prinses Beatrix

Prinses Beatrix heeft vanmorgen de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt. Twee van de drie uitgereikte Anjers waren voor Overijssel. Hib Anninga kreeg de Anjer voor zijn Landgoed Anningahof in Zwolle. Herman Lubberding werd onderscheiden voor zijn inzet voor het archeologisch erfgoed van Deventer.

Lees verder
Medewerkerstevredenheidsonderzoek 2015

Inmiddels zijn alle resultaten van het medewerkerstevredenheidsonderzoek verwerkt en is de uitslag bekend!

Lees verder
Klanttevredenheidsonderzoek 2015

 Inmiddels zijn de alle resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek verwerkt en is de uitslag bekend!

Lees verder
Kunst & Ambacht op Open Monumentendag 2015

Open Monumentendag 2015, in het weekend van 12 en 13 september, staat in het teken van Kunst & Ambacht. Bezoekers kunnen tijdens deze 29ste editie van het evenement kennismaken met allerlei vormen van kunsten en ambachten. Met het thema Kunst & Ambacht is er veel aandacht voor de architectuur zelf, de toegepaste kunsten die daarin te zien zijn en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere kunstvormen.

Lees verder
Mogelijk rest van klooster onder Leidse Lammermarkt

LEIDEN - Archeologen hebben op de Lammermarkt in Leiden mogelijk de muur van een 15de-eeuws kloostergebouw gevonden. Verder onderzoek naar de fundering van de muur kan meer duidelijkheid geven.

Lees verder
Ondergronds museum DOMunder in Utrecht wint internationale prijs

De ondergrondse historische attractie DOMunder op het Utrechtse Domplein heeft een Museum and Heritage Award gewonnen.

Deze prijzen worden jaarlijks uitgereikt in Londen, het Utrechtse DOMunder heeft gewonnen in de categorie Internationaal.
Lees verder
Project "Kansplaatsen vs jong erfgoedtalent"

Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM), Vriens Archeo Flex, de SVGB en Cultuur-Ondernemen bundelen hun krachten en lanceren het project “kansplaatsen vs jong erfgoedtalent”. 

Lees verder
Modelovereenkomst vervangt Verklaring arbeidsrelatie (VAR)

Een nieuw systeem van overeenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer vervangt de Verklaring arbeidsrelatie (VAR). Deze overeenkomsten bieden zekerheid vooraf over de gevolgen voor loonheffing.

 
Lees verder
Merovingisch grafveld gemeente Nijmegen

In 2011 is bij de aanleg van een wegcunet in het Lentseveld, met ten noorden van Lent (Nijmegen-Noord), door het Bureau van Archeologie en Monumenten van de gemeente Nijmegen een klein vroeg-Merovingisch grafveld ontdekt.

Lees verder
Eerste jaaroverzicht cijfers cultureel erfgoed

Hoeveel werelderfgoederen telt Nederland? Hoeveel rijksmonumenten zijn er? Antwoorden op deze maar ook op veel andere vragen over ons erfgoed zijn nu gepubliceerd in het eerste jaaroverzicht van de Erfgoedmonitor.nl. In een infographic wordt door de Rijksdienst een aantal feiten en cijfers over aantallen, soorten en stand van zaken van ons erfgoed per 1 januari 2015 uitgelicht. Uiteraard laat het jaaroverzicht maar een kleine uitsnede van de grote hoeveelheid data zien die inmiddels op de Erfgoedmonitor.nl is te vinden.

Lees verder
VCA

We merken dat vanuit de markt steeds meer vraag komt naar medewerkers met een VCA-diploma. Om een bouwplaats te betreden is het hebben van een VCA certificaat steeds meer een verplichting.

Lees verder
Vriens Archeo Flex biedt kansplaatsen aan jong erfgoedtalent

 “Deze kansplaats is voor mij een droombaan!”, zo vertelt Laurien de Gelder (26) aan minister Asscher over haar werkervaringsplaats. Vanuit Vriens Archeo Flex was Laurien de Gelder samen met Zanza Loupias (26) uitgenodigd hun ervaringen te delen bij een bijeenkomst van het ministerie van SZW op 10 februari 2015 over de sectorplannen. 

Lees verder
Archeoloog geeft lezing in Someren

SOMEREN - Archeoloog Martijn Brink houdt woensdag 25 februari een lezing over de opgravingen aan de Witvrouwenbergweg-Acaciaweg in Someren.

Lees verder
Romeins schip ‘De Meern I’ terug naar Leidsche Rijn

Het Romeinse schip de Meern I keert terug naar Leidsche Rijn. Op woensdagmiddag 11 maart zal het schip, op een trailer, stapvoets verplaatst worden door de Utrechtse Nieuwbouwwijk. In 2003 is het schip onder enorme belangstelling van pers en publiek opgegraven in Leidsche Rijn. datzelfde jaar is het naar Lelystad vervoerd, waar het geconserveerd werd bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het schip krijgt een prominente plek in de vaste collectie van  het nieuwe museum van Castellum Hoge Woerd. Na de zomer 2015 is het Castellum open voor het publiek.

Lees verder
Romeinse zeis gevonden bij opgravingen in Bruchem
BRUCHEM - Tijdens archeologisch onderzoek aan de Geerweg in Bruchem is een complete Romeinse zeis aangetroffen. Volgens archeoloog Sander Diependaal een opmerkelijke en unieke vondst.
Alleen bij hoge uitzonderingen worden restanten van een Romeinse zeis gevonden en uniek aan deze vondst was, dat de zeis nog compleet is.
Lees verder
Sporen van Romeinse boerderijen gevonden in Tilburg

TILBURG - Bij opgravingen aan de Goirleseweg in Tilburg zijn sporen gevonden van Romeinse boerderijen. Archeologen vonden de sporen op het voormalig voetbalveld van de amateurs van Willem II. Ze zijn gevonden op de plek waar woningen komen voor de nieuwe wijk Willemsbuiten.

Lees verder
Romeins Nijmegen groter dan gedacht

De Romeinse stad Ulpia Noviomagus was groter dan tot nu toe werd aangenomen. Uit opgravingen van archeologen in Nijmegen-West, is de afgelopen weken gebleken dat er in de 3e eeuw nieuwe grachten en stadsmuren rond de stad zijn gelegd.

De aangetroffen grachten en verdedigingswerken liggen circa 150 meter verder dan de bekende grachten uit de 2e eeuw. “Dat betekent dat het oppervlak van de Romeinse stad zeker met een vijfde is toegenomen”, aldus archeoloog Harry van Enckevort. Hij is enthousiast over de nieuwe vondsten. “We leren elke dag bij over het Romeins verleden van Nijmegen. Dit is weer een spectaculaire vondst.”

 

Lees verder
Opgraving centrum Voorschoten levert mooie vondsten op

Het archeologisch onderzoek dat in december plaatsvond in Voorschoten, heeft volgens archeologen ‘interessante vondsten’ opgeleverd. Het Voorschotense gemeentebestuur is enthousiast over de vondsten en wil dat er een vervolgonderzoek komt op de locatie in het centrum van het Zuid-Hollandse dorp.

Lees verder
Gemeenten verliezen kennis over archeologie

Kennis over archeologie – en dus over het verleden – verdwijnt bij gemeenten. Sinds acht jaar zijn zij verantwoordelijk voor erfgoed: zowel monumenten als archeologie, maar het ontbreekt gemeenten aan geld, expertise en eigenlijk ook aan belangstelling voor onderzoek naar en behoud van sporen uit het verleden.

Lees verder
Plaatsen vuilcontainers kans voor Leidse archeologen

In Leiden krijgen archeologen een unieke kans om op 26 locaties in de binnenstad archeologisch onderzoek te doen. In het kader van het project ‘Oud Vuil’ gaan namelijk opgravingen gedaan worden op locaties waar ondergrondse containers geplaatst worden. Met een proefboring op het Pieterkerkplein werd donderdag het startschot voor het project gegeven.

Lees verder
Archeologische resten van 3000 jaar oud gevonden in Sint-Amandsberg

Archeologen hebben in Sint-Amandsberg (Gent) 3000 jaar oude sporen gevonden. Volgens eerste onderzoek zou het gaan om minimaal vijf structuren uit de Metaaltijden en een Romeins graf.

Lees verder
Ondergrondse gangen ontdekt in Hoorn
HOORN - 
In het oude centrum van Hoorn zijn ondergrondse gangen ontdekt die van voor 1563 dateren. Ze kwamen tevoorschijn na hevige regenval vorige week. Toen ontstond er ineens een gat in het plaveisel van een steeg. Stadsarcheoloog Michiel Bartels is opgetogen. „Dat iets van vijfhonderd jaar oud nog zo gaaf in de grond zit, dat zie je echt zelden. Meestal is alles platgestampt bij het leggen van leidingen.”
Lees verder
Bericht voor onze medewerkers: Verlofregeling 2015

 Met ingang van heden is de verlofregeling van 2015 weer in te zien in ESS.

Lees verder
Eerste match erfgoedtalent een feit!

Vriens Archeo Flex, het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) en VakmanNU bundelen hun krachten en zetten zich samen met de Nederlandse erfgoedsector in voor een verbetering van de arbeidsmarkt. Zij lanceerden in het najaar van 2014 het landelijke project ‘Kansplaatsen vs jong erfgoedtalent’ (www.erfgoedtalent.nl) waarbij startende erfgoedtalenten onder begeleiding van een mentor worden gekoppeld aan erfgoedorganisaties, de zogenaamde ‘kansplaatsen’. In dit project is inmiddels de allereerste match een feit! Erfgoedtalent Zanza Loupias is gematcht en gaat werkervaring opdoen bij SCHUNCK* in Heerlen.

Lees verder
Succes attractie 'DomUnder' verrast iedereen

28.500 bezoekers trok DomUnder sinds de opening op 2 juni. Twee keer zoveel als verwacht. ,,Dat heeft ons verrast,'' zeggen Theo van Wijk en Paul Baltus, die samen de directie van het ondergrondse bezoekerscentrum onder het Domplein vormen. En Dom­Under is nog niet klaar: vanaf volgend jaar gaan archeologen weer graven.

Lees verder
Huis van Hilde opent haar deuren

15 januari 2015

Vandaag opent de Noord-Hollandse gedeputeerde Elvira Sweet in Castricum het Huis van Hilde. Dit huis geldt als het nieuwste archeologiecentrum van Nederland. De opening van het Huis van Hilde is het sluitstuk van 4 jaar vergaderen, plannen en bouwen.
Lees verder
Drones in de archeologie

2014 was ook het jaar van de drones. Er was ophef over een film van de Utrechtse Dom, gefilmd met een drone, de TU Delft is van plan om een vliegende ambulance te ontwikkelen en ook pakketdiensten willen graag experimenteren met drones. Ook in de Erfgoedwereld zijn mensen op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Met behulp van een drone werd bijvoorbeeld het dak van slot Loevenstein geïnspecteerd, omdat de Arbo regels niet toestonden dat bouwvakkers fysiek het dak op zouden gaan.

Lees verder
UNESCO 2015 Wereld Erfgoed kalender app

Met de applicatie voor pc's en tablets kunt u genieten van prachtige foto's van Wereld Erfgoedlocaties uit de hele wereld. De kalender omvat ook leuke weetjes en trivia.

Lees verder
Delftse archeoloog beleeft droom in de Verboden Stad

De Delftse stadsarcheoloog Steven Jongma heeft twee weken lang in een droom geleefd. Als eerste westerling mocht hij in China, de bakermat van het porselein, graven in de Verboden Stad van Jingdezhen. De grond is er vergeven van de schatten.

Lees verder
Zorgverzekering

 Kies de zorgverzekering die bij je past!

Lees verder
Romeins grafveld ontdekt in Rijswijk

Archeologen van de gemeente Rijswijk hebben onlangs een klein grafveld uit de Romeinse tijd ontdekt. 

Lees verder
Tijdtrap in Markthal maakt historie Rotterdam zichtbaar

 Rotterdam - In de nieuwe Markthal op de Blaak ga je vanuit de parkeergarage met de roltrap naar boven.

Lees verder
Museumdirecteur wint Jong Monumententalent 2014

De prijs voor Jong Monumententalent 2014 is gewonnen door Belle van den Berg (33), directeur van Museum Hoeksche Waard. Ze ontving de prijs tijdens het Nationaal Monumentencongres uit handen van Marjan Hammersma, directeur-generaal Cultuur en Media van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De jury omschreef Belle van den Berg als ‘een erfgoedsoldaat in de provincie’.

Lees verder
Romeinse muntschat gevonden in Den Haag

Archeologen hebben in Den Haag een grote schatvondst gedaan. In een Romeinse pot werden meer dan honderd zilveren munten, armbanden en een mantelspeld gevonden. Ook werden er glazen kraaltjes aangetroffen die mogelijk vroeger een ketting vormden.

 
Lees verder
Archeologen vinden oud riool bij aanleg nieuw riool

Archeologen hebben op het Paardenveld in Utrecht een riool uit de 19e eeuw aangetroffen tijdens werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw riool.  

 
Lees verder
Nieuwe website over landschap in Nederland

Iedereen die beroepsmatig betrokken is bij het landschap kan vanaf vandaag terecht op www.landschapinnl.nl. Deze nieuwe website is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Lees verder
Menselijke botten uit zestiende eeuw gevonden in Venlo

Bij graafwerkzaamheden aan gasleidingen in Venlo zijn menselijke botten uit de zestiende eeuw gevonden. 

Lees verder
Archeologisch onderzoek in Veldhoven

In een plangebied aan de Paleisstraat in Veldhoven wordt een bestemmingsplan voorbereid voor de bouw van twee woningen op een perceel dat nu nog als weide in gebruik is.

 
Lees verder
Niet zo fraai: bergers van oorlogsvliegtuig in Werkendam vinden bewijzen van plunderaars

WERKENDAM - Wie was die man (of mannen) die 70 jaar geleden probeerde om spullen te jatten uit een neergestort Engels vliegtuig bij Werkendam? De plunderaar zal nooit bekend worden, maar het bewijs dat hij op z’n minst een poging deed om spullen uit het vliegtuig te jatten is op de bergingsplek naar boven gekomen.

 
Lees verder
Wist u dat?

 Vriens Archeo Flex is nu ook actief op de Belgische markt!

Lees verder
Een goudschat van één superkraal

 Eén gouden kraal biedt een schat aan informatie over de geschiedenis van Dreumel.

Lees verder
Eerste archeologische topstukken naar Huis van Hilde

Op woensdag 24 september hebben twee archeologische topvondsten als eerste een plek gekregen in Huis van Hilde. Het gaat om twee sarcofagen die een centrale plaats innemen in de permanente tentoonstelling in het nieuwe archeologiecentrum. De stenen doodskisten werden overgebracht van het huidige depot in Wormer naar Huis van Hilde in Castricum.

Lees verder
Historische vondst oude stadspoort Ootmarsum

OOTMARSUM – Bij graafwerkzaamheden in de binnenstad van Ootmarsum zijn donderdagmiddag 2 oktober jl. restanten gevonden van één van de oude stadspoorten. Het gaat vrijwel zeker om de buitenpoort in de Marktstraat op de kruising met de Oost- en Westwal.

Lees verder
Archeologen vinden resten van gaskamer van Sobibor

Tijdens een internationale opgravingscampagne op het terrein van het voormalige vernietigingskamp Sobibor is de precieze locatie van de gaskamers gevonden. Het vinden van de fundamenten van het gebouw is een bijzondere ontdekking voor de archeologen, die er al acht jaar onderzoek doen. Het Pools-Israëlische onderzoeksteam heeft sinds 2013 hulp gekregen van de Nederlandse archeoloog Ivar Schute.

Lees verder
Restanten middeleeuwse omwalling gevonden

Archeologen hebben aan het Blauwtorenplein restanten gevonden van de stadsomwalling en gracht die dateren van 1300. Het is de eerste keer dat die middeleeuwse omwalling met gracht zichtbaar is en archeologisch onderzocht kan worden.

Lees verder
Duits/Amerikaanse seinpost uit 1944 gevonden bij de Waal

NIJMEGEN - Nijmeegse archeologen hebben aan de noordkant van de Waal de restanten van een communicatiepost uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd. De seinpost is waarschijnlijk eerst door de Duitsers en later door de Amerikanen gebruikt, zei de gemeente donderdag.

Lees verder
Middeleeuwse boerderij gevonden in Boxtel

In plangebied De Zonnegolven in Boxtel zijn dinsdag 2 september jl. resten van een boerderij uit de twaalfde eeuw gevonden. De sporen in de grond geven precies aan waar de gebinten, de houten palen die de boerderij dragen, hebben gezeten.

Lees verder
Nieuw bord zet monumenten op de kaart

Minister Jet Bussemaker heeft op 11 september bij de Ridderzaal in Den Haag het eerste, nieuwe Rijksmonumentenbord onthuld.

Lees verder
Personeelsuitstapje: DOMunder

 Donderdag 28 augustus zijn we met het team van Vriens Archeo Flex naar DOMUnder in Utrecht geweest!

Lees verder
Zestiende-eeuws scheepswrak gevonden bij Hasselt

Rijkswaterstaat heeft in de rivier het Zwarte Water bij Hasselt de resten van een schip ontdekt uit het begin van de zestiende eeuw. Dat maakte Rijkswaterstaat maandag bekend.

 
Lees verder
Middeleeuwse ring gevonden bij Rotterdamsebaan

 De archeologen van de gemeente Den Haag hebben op het bouwterrein van de Rotterdamsebaan een middeleeuwse vingerring gevonden. De bijzondere vondst werd gedaan aan de rand van een vroegere getijdengeul.

Lees verder
Museum Catharijneconvent koopt uniek liedboek

Museum Catharijneconvent in Utrecht heeft een uniek hymnarium uit de 16de eeuw aangekocht. Het hymnarium, een liedboek met liturgische teksten, komt uit het adellijk benedictinessenklooster in de Utrechtse wijk Oudwijk.

Lees verder
Zeldzame vondst opgraving 17e- eeuws vrachtschip

 Boven alle verwachtingen in zijn al in een vroeg stadium van de opgraving in Dronten  meerdere bijzondere vondsten gedaan.

 
Lees verder
DOMunder verwelkomt 10.000ste bezoeker binnen twee maanden
14-08-2014 - Francis Boer. DOMunder heeft op dinsdag 12 augustus Dineke Barendregt mogen ontvangen als 10.000ste bezoeker sinds de opening op 2 juni. Annemiek Rijckenberg, voorzitter van Stichting Domplein 2013 en initiatiefnemer van DOMunder Theo van Wijk verwelkomden mevrouw Barendregt met een bos bloemen en een gevulde ‘Domplein-tas’.
Lees verder
Oude nederzetting blootgelegd in Tiel

 Vriens Archeo Flex werkt met BAAC aan het blootleggen van een nederzetting in Tiel.

Lees verder
Opgraving scheepswrak

 In Dronten is maandagmiddag het startsein gegeven voor de opgraving van een scheepswrak dat vermoedelijk uit de 17e eeuw stamt. De opgraving wordt onder meer gedaan door archeologiestudenten die ervaring moeten opdoen. Eind deze maand kan het publiek kijken bij de opgraving. 

Lees verder
Achter de scherven

 Graaf mee met Fred Zuiderwijk en ontdek het rijke Haagse verleden...

Lees verder
Eeuwenoude scheepswrakken bedreigd

 Onderwaterarcheologen hebben deze week onderzoek gedaan hoe ze een 17e eeuws scheepswrak in het Oostvoornse Meer kunnen behouden.

Lees verder
Haven op Maasvlakte blijkt archeologische goudmijn

Het succes van opgravingen in de Yangtzehaven op de Tweede Maasvlakte smaakt naar meer. Archeologen van Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) hebben 316 big bags aan historisch materiaal opgediept, waaruit blijkt dat dit gebied al in de periode van 8400 tot 6500 voor Christus werd bezocht.

Lees verder
Bewoners Oss graven mee naar verleden: 'Eerst schop, daarna tandenborstel'

OSS - Het spitten in het verleden is normaal alleen voorbehouden aan archeologen, maar in de Osse wijk Horzak kunnen zaterdag ook gewone stervelingen in de grond graven. Daarin zijn ze alleen niet helemaal vrij. "Dat gebeurt wél onder begeleiding."

De gemeente wil nieuwe huizen laten bouwen in de Horzak. En dus krijgen archeologen van voor die tijd de kans om te zoeken naar historische sporen, voordat de bodem voor tientallen jaren verdwijnt onder een dikke laag steen en beton. 
Lees verder
Speuren naar restanten Romeinse boerderij

DEN HAAG - Laagje voor laagje schraapt een graafmachine grond weg in een weiland naast attractiepark Drievliet in Den Haag. Daarna wordt de grond minutieus onderzocht met een metaaldetector. Archeologen zijn begonnen met hun zoektocht naar een Romeinse nederzetting.

Resultaten van eerdere proefboringen hebben hoge verwachtingen geschapen. Archeoloog Peter Stokkel van de gemeente Den Haag verwacht een Romeinse vindplaats aan te treffen. ' Wat het precies inhoudt, dus of mensen er gewoond hebben of ze misschien hun doden daar hebben begraven, dat weten we nog niet', aldus Stokkel. 
Lees verder
Oude nederzetting en grafveld ontdekt in Uden

 Amateurarcheologen hebben in Uden min of meer onverwacht een oud grafveld en een nederzetting uit de middeleeuwen gevonden. 

Lees verder
Archeologen in ban zilveren schaal

Archeologisch Nederland staat op z’n kop door de vondst van een zilveren schaal, ingelegd met goud en rode halfedelstenen, in Oegstgeest. De uiterst zeldzame schaal is uitbundig versierd met dier- en plantfiguren in bladgoud. De bijzondere bodemvondst wijst op een rijke elite in Oegstgeest met een wijdvertakt internationaal netwerk.

Lees verder
Econsultancy ontdekt oude voorraadpot in Wanssum

Tijdens een archeologisch proefsleuvenonderzoek in Wanssum hebben archeologen van Econsultancy een voorraadpot ontdekt uit vermoedelijk de IJzertijd. 

Lees verder
Restanten 17e-eeuwse boerderij gevonden op Binckhorstlaan

Bij opgravingen aan de Binckhorstlaan zijn door de afdeling Archeologie van de gemeente restanten gevonden van een 17e-eeuwse boerderij. Deze boerderij behoorde vroeger tot het kasteeldomein de Binckhorst.

Lees verder
Website Romeinse Limes online

 De Stichting Romeinse Limes Nederland heeft een nieuwe website.

Lees verder
Glasvondst Roermond zeer zeldzaam

De grote glasvondst enkele weken geleden in Roermond bestaat voor een belangrijk deel uit eeuwenoud gebrandschilderd en gekleurd glas, onder meer uit de middeleeuwen en de renaissance. 

Lees verder
Nieuwe Romeinse weg blootgelegd in Heerlen

Bij graafwerkzaamheden op de kruising van de Ruys de Beerenbroucklaan met de Bekkerweg in Heerlen is de Romeinse weg van Coriovallum (Heerlen) naar Aquis Granni (Aken) blootgelegd. Het is voor het eerst dat deze weg archeologisch is aangetoond. Doordat aan het begin van de 20e eeuw in deze buurt al veel graven zijn gevonden, werd verondersteld dat de weg hier ergens moest liggen.

 
Lees verder
Mogelijk oudste verrekijker ooit in Delft gevonden

Delftse archeologen hebben bij het graven van de nieuwe spoortunnel in de stad mogelijk het oudste verrekijkertje ooit gevonden. Dat hebben specialisten van museum Boerhaave in Leiden de afgelopen weken vastgesteld na onderzoek van het verroeste blikken buisje met lenzen, dat aanvankelijk voor een kogelhuls was aangezien.

Lees verder
Stadsarcheoloog spreekt van ’zeer uitzonderlijke’ vondst

Tijdens archeologisch onderzoek in de monumentale Sint Janskerk in Gouda is een grafkelder met zes eeuwenoude skeletten blootgelegd. Het gaat waarschijnlijk om de Goudse burgemeester Melchior Gerard van Rietvelt (overleden in 1700) en zijn gezin. Volgens stadsarcheoloog Maarten Groenendijk gaat het om een 'zeer uitzonderlijke' vondst.

 
Lees verder
Opgevist zwaard in Lith blijkt historische topper

 LITH - Het zwaard dat Roger Vendelmans uit Lith zo’n dertig jaar geleden uit een zandwinput aan de Maas viste, blijkt een historisch topstuk te zijn.

Lees verder
Lancering website archeologische vindplaatsen en historische kaarten Amsterdam

De afgelopen 40 jaar heeft Bureau Monumenten & Archeologie (BMA) op honderden bouwplaatsen overal in de stad onderzoek uitgevoerd. Op 14 mei worden ruim 100 archeologische vindplaatsen in combinatie met vijf historische stadskaarten als onderlegger voor iedereen online toegankelijk gemaakt. Met de website duik je in de Amsterdamse geschiedenis.

 

 

 

Lees verder
Archeologen ontdekken Romeinse goudschat in Limburg

Onderzoekers hebben op een akker in Echt (Limburg) een laat-Romeinse goudschat ontdekt. De schat bestaat onder meer uit twaalf gouden munten, één gouden ring en verknipte zilveren schalen.

 
 
Lees verder
Sporen Romeinse nederzetting blootgelegd op sportpark Leuth

LEUTH - Bij de renovatie van het sportpark van voetbalvereniging VVLK in Leuth zijn de afgelopen dagen belangwekkende historische vondsten gedaan.

Lees verder
Zeldzame Middeleeuwse muntjes gevonden op Domplein Utrecht

 Herre Wynia vertelde gisteren in DWDD over de zeldzame Middeleeuwse muntjes, gevonden op Domplein Utrecht. 
http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/313146

Lees verder
Muntschat opgegraven in Utrecht

 Archeologen hebben een bijzondere vondst gedaan onder het Domplein in Utrecht.

Lees verder
Publieksopgraving Nijmegen graaft!

Maar liefst 90 kinderen beten het spits af op de eerste dag van Nijmegen graaft! op 14 april jl. Vondsten: fragmenten versierd aardewerk, oor van een amfoor met stempel, bronzen handvat van een kistje, stukjes romeinse mantelspelden, en nog veel meer… 

Lees verder
Opgravingen in Dreumel: Middeleeuws walhalla

Opgravingen in Dreumelen: Middeleeuws walhalla

De opgravingen in Dreumel zijn nog maar net begonnen, maar dat er veel waardevols in de grond zit staat nu al vast. 

Lees verder
Spectaculaire vondst Utrecht

 Spectaculair nieuws uit hartje Utrecht. Archeologen zijn tijdens opgravingen gestuit op een hele bijzondere vondst.

Lees verder
Zeemijn gevonden op strand Katwijk

Op het strand bij Katwijk is woensdagochtend een oude zeemijn gevonden. In een straal van 300 meter rondom het explosief is het strand afgezet, meldde een politiewoordvoerder. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zal de mijn woensdagmiddag op het strand laten ontploffen.

Lees verder
RCE presenteert erfgoedbrede visie 2014 - 2018

RCE presenteert erfgoedbrede visie 2014 - 2018

Lees verder
3.500 Zeeuwse vondsten!

Een selectie van bijzondere vondsten uit het Zeeuws Archeologisch Depot is sinds afgelopen donderdag online te raadplegen.

Lees verder
Nieuwe archeologische kroniek boordevol Noord-Hollandse vondsten

 De Archeologische kroniek van Noord-Holland 2012 geeft een overzicht van heel veel verschillende archeologische ontdekkingen uit heel Noord-Holland.

 
In het boekje staan foto’s en beschrijvingen van onderzoeken en vondsten zoals aardewerkfragmenten, serviesgoed, skeletresten, waterputten, metalen voorwerpen en penningen.
Lees verder
Erfgoedbeheer is de nieuwe archeologische monumentenwacht
Eigenaren en beheerders van een terrein met een archeologisch monument kunnen sinds kort terecht bij Erfgoedbeheer van ADC RoelBrandt Stichting. De deskundigen van Erfgoedbeheer controleren de conditie van het monument en geven praktisch advies voor onderhoud of herstel. Voorheen was deze zorg in handen van de Archeologische Monumentenwacht, die echter in juni dit jaar failliet ging. De RoelBrandt Stichting, die zonder winstoogmerk opereert, beoogt met deze dienst een bijdrage te leveren aan het in standhouden van monumenten voor toekomstige generaties.

 

 
Lees verder
Archeologen leggen veldoven bloot in Winterswijk

WINTERSWIJK - Archeologen van RAAP hebben deze week de 19e eeuwse veldoven in het Woold blootgelegd. Het bouwwerk meet 6 bij 9 meter en heeft muren van 1 meter dik.

Lees verder
Archeologen vinden stadszegel van Rotterdam

ROTTERDAM Mogelijk hebben archeologen op de plaats waar in Rotterdam de Markthal wordt gebouwd het oudste stadszegel van de stad gevonden. Het gaat om een zegel uit de 14e eeuw van bijenwas dat in een koperen doosje eeuwenlang, meters onder de grond, bewaard is gebleven.

Lees verder
Archeologen vinden tienermoeder met baby

DOESBURG - Bij opgravingen in Doesburg is een grafje met daarin een tienermoeder met haar baby gevonden. Volgens archeologen zijn het meisje en haar kind rond 1700 beiden in het kraambed gestorven

Lees verder
Leidse archeologen ontlopen de crisis

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker onderschrijft in een brief aan de Tweede Kamer de kaalslag in de archeologiesector. Ondanks de crisis kunnen archeologiestudenten in Leiden blijven graven.

Lees verder
Bewerkte vuurstenen en dierenbotten gevonden in Neanderthalerkamp Den Bosch

Uniek Neanderthalerkamp gevonden in Den BoschUniek Neanderthalerkamp gevonden in Den Bosch

Lees verder
Neushoornbot in de bodem van Rosmalen gevonden door archeologen

ROSMALEN - Een neushoorn, in het wild in Rosmalen? Een nogal bizar idee maar hij heeft er toch ooit echt rondgebanjerd. Het bewijs is een rib van het dier dat is onlangs opgegraven in het toekomstige Maximakanaal. Zaterdag toonde Rijkswaterstaat de vondst in het informatiecentrum in Rosmalen.

Lees verder
Onderzoek eeuwenoude Eindhovense skeletten wijst op 'vreemd volk'

EINDHOVEN - De komst van nieuwe mensen naar Eindhoven is na 1500 begonnen en sindsdien nooit meer opgehouden. De eerste resultaten van het mogelijk grootste archeologisch DNA-onderzoek ter wereld maken dat duidelijk. "Er heeft hier heel veel vreemd volk rondgelopen", zegt stadsarcheoloog Nico Arts dinsdag.

Lees verder
Vrijwilligers geen goedkope oplossing archeologie

De uitzending van 22 oktober jl. van Een Vandaag heeft een hoop losgemaakt in archeologisch Nederland. Voorzitter Tonnie van de Rijdt – van de Ven van de AWN publiceerde een brief waarin zij stelt dat vrijwilligers niet als volwaardige vervangers van professionele archeologen mogen gaan dienen.

Lees verder
Oorsprong beroemd Leids laken ontdekt

In de gemeente Leiderdorp hebben archeologen van de Universiteit van Amsterdam (UvA ) de afgelopen maanden resten van een vroegmiddeleeuwse nederzetting in kaart gebracht. Door de vele gevonden gebruiksvoorwerpen geeft de opgraving een uniek beeld van het leven van de boerenbevolking in de vroege middeleeuwen. En dat leven was rijker dan gedacht. 

Lees verder
Zutphen, Broederenkerkplein

Gemeente Zutphen vindt veel moois daterend uit de periode 1175-1275 op het Broederenkerkplein, waaronder de houten straatdekken van de verdwenen straat Apestert

Lees verder
Krantenartikel 'Overal waar je graaft is het raak'

 Nils Kerkhoven (werkzaam via Vriens Archeo Flex bij de gemeente Utrecht) is een archeoloog met passie. Dat levert hem misschien een prijs op.

Lees verder
Unieke archeologische opgravingen uit 15e eeuw bij Spoorzone Delft

 

DELFT - Bij de Spoorzone in Delft hebben archeologen meerdere bijzondere opgravingen gedaan. Dinsdag is een broche met een insigne uit 1400 gevonden. Eerder was al tafelwaar gevonden in een 15e eeuwse beerput.

Lees verder
Graven in de zomer. Een ijzertijd greppelsysteem en een middeleeuws landschap in Oss

Ook in Oss konden studenten deze zomer college volgen. Het was alweer een aantal jaren geleden maar dit jaar heeft de Faculteit der Archeologie in samenwerking met de gemeente Oss een opgraving uitgevoerd in Oss-Horzak. Vier weken lang is er gegraven. Bachelorstudenten deden graafervaring op, masterstudenten Field Archaeology konden een deel van de opgraving leiden. 

Lees verder
De eerste neolithische huisplattegronden in het zand!

 De voorlopige resultaten van de opgraving van VUhbs Archeologie in het plangebied Habraken te Veldhoven zijn bij velen reeds bekend.

Lees verder
Oude funderingen WIC gevonden in Enkhuizen

Archeologen hebben de afgelopen weken in Enkhuizen de funderingen van het Enkhuizer hoofdkwartier van de West-Indische Compagnie (WIC) gevonden. 

Lees verder
Jubileum

Vriens Archeo Flex vierde donderdag 6 juni in het Centraal Museum in Utrecht haar 15 jarig jubileum.

Lees verder